Media

Baars en Bloemhoff

Chester-Block-Hocker – Winnaar

De hocker van Valentijn Rieb is een knipoog naar de klassieke Chesterfield meubelen. Deze zijn oorspronkelijk in leer uitgevoerd, echter heeft Valentijn de karakteristieke vorm van de Chesterfield bank vertaald naar houten zitblokken met daaronder een verend oppervlak. Hierdoor wordt de houten hocker toch als leren bank ervaren, een bijzonder verassende materiaalbeleving.

ELLE Decoration Nr.5 okt/nov 2016

Met veren

Toen ik afgelopen juli de Graduation Show van het Hout- en Meubileringscollege in Rotterdam mocht openen, viel ik meteen voor de Chester-Block-Hocker van Valentijn Rieb. En ik was niet de enige, want zijn houten versie van de klassieke Chesterfield al meerdere keren in de prijzen. Door de zachte kussentjes te vervangen door verende houtenblokken vertaalde Rieb de iconische bank op een even mooie als slimme manier naar een eigenwijs en eigentijds meubel met toch dat vleugje nostalgie. Helaas is hij (nog) niet in productie. 

(Anne Van Der Zwaag, directeur OBJECT designbeurs Rotterdam)

Architectuur

Jong talent

Op de Glass Enclosed Promenade zijn nog 40 presentaties. Hier zijn jonge ontwerpstudio’s en aanstormende talenten te vinden. Hannah van Luttervelt toont verwarrende knuffelobjecten in de vorm van wapens. De bekende lederen Chesterfield bank is door Valentijn Rieb in hout uitgevoerd, en er zijn unieke sieraden te zien van Marion Blume, Judith Schwendener en ZWARD. 

https://www.architectuur.nl/nieuws/designbeurs-object/ 

 

 

Qualis Magazine

 

Houten Chesterfield

Valentijn Rieb studeerde met zijn Chester-Block-Hocker af aan het Hout- en Meubileringscollege. De houten zit blokken wekken de indruk van een gecapitonneerde bank. De bank lijkt hard, maar zit opvallend comfortabel doordat de blokken rusten op een verend oppervlak.

(Monique van Empel)

 

inhabitat

This carved wood bench hides an unexpected surprise

This simple-looking bench hides a two-fold surprise. A closer look reveals that the ‘tufted’ bench is actually carved out of solid wood – and when you sit down it’s bouncy and soft! Valentijn Rieb and Andrea Schimmer perfectly replicated the iconic form of a Chesterfield bench while marrying the look of wood with the comfot of a springy seat. 

Chester-Block-Hocker updates the classic Chesterfield bench with carved beach wood blocks. The soft, bouncy element comes from the inner support structure of the bench. Thanks to springs located under each diamond-shaped chunk of wood, this bench serves as a cushy seat. The legs of the bench are upholstered with leather to make the transformation complete.

Related: Max Lamb’s “Exercises in Seating” is a primitive investigation of materials at Milan Design Week

This design is the result of modern technology meeting manual labor and traditional craftsmanship. To realize Chester-Block-Hocker, the blocks were CNC milled and shaped by hand. Made with the utmost precision and a great attention to the detail, this bench offers a soft touch and a surprising material experience that will intrigue you each time you take a seat.

The Chester-Block-Hocker won the Baars & Bloemhoff “Master of Materials” prize and is on show at the Masterly Dutch exhibition at Palazzo Turati in the 5VIE design district at Milan Design Week 2017.

 

 

inspiring concepts interiordesign

inspiringconcepts

Masterly, the Dutch in Milano

We starten bij Masterly, het exclusieve domein van Nederlandse ontwerpers in Palazzo Francesco Turati. Dit jaar is gekozen voor het thema Mondriaan to Dutch Design. Naast bekende grote namen zoals Leolux, Dutch Gelderland Groep, de Ploeg en Ahrend, sprong de jonge ontwerper Valentijn Rieb er toch wel uit met zijn Chester Block hocker. De hocker van Valentijn is een knipoog naar de klassiek lederen Chesterfield bank. Valentijn maakte in dit ontwerrp de vertaling naar houten zitblokken met daaronder een verend oppervlak. Hierdoor wordt de houtenhocker toch als lederen bank ervaren. Een bijzonder verrassend materiaalgebruik. Met deze hocker heeft Valentijn in 2016 de Baars & Bloemhoff Master of Materials prijs gewonnen.

deHOUTjournalist, Editie 6, 2017/05/01

Verende Chester-Block-Hocker

Valentijn Rieb doet het in hout

 

Valentijn Rieb zijn Chester-Blocks zorgen voor een verrassende materiaal beleving in zijn Chester-Block-Hocker: verend hout dat als leer aanvoelt. De inspiratie voor zijn hocker haalde hij uit het klassieke leren Chesterfield meubel. 

 

Zijn ontwerp en de materialisatie leverde hem de titel Master of Materials op die tijdens de Expo 2016 op het Hout- en Meubileringscollege HMC is uitgereikt. En als extraatje de deelname aan Masterly - The Dutch in Milano dat van 4 t/m 9 april in Milaan plaatsvond.

Iedereen weet hoe het zitcomfort van de gecapitonneerde leren bekleding in een Chesterfield doorgaans aanvoelt: stug, hard, glad en kil. Valentijn gaf het zitgedeelte van zijn hocker dezelfde gecapitonneerde vorm als in de karakteristieke Chesterfield. 

Ik wil vooral werken als ambachtelijk meubelmaker in het luxere segment, waarbij mijn interesse ook zeker uitgaat naar het werken met de CNC gestuurde freesbank. 

Door het zitvlak vervolgens op te delen in ‘Chester-Blocks’ kon hij aan de stugge houten zitblokken een onzichtbare souplesse en veerkracht geven. Wie op zijn bank gaat zitten ervaart nagenoeg hetzelfde zitcomfort als dat van de leren Chesterfield. Een bijzonder verrassende en warme materiaalbeleving. En wees gerust je velletje komt niet klem te zitten tussen de uiterst kleine naadjes in het bewegende zitvlak van hout.

Valentijn Rieb werkt samen met Andrea Schimmer